Schulensbroek
Op de fotomontage zie je hoe het landschap er na de Life-actie uit zal zien. Eén van de acties creëert een rietmoeras en zacht glooiende oeverzones.
De zanddepots en het grote eiland worden afgegraven tot net onder het waterpeil. De grond wordt ter plaatse gebruikt om de oeverzones van het meer minder diep te maken. Hierdoor krijg je een combinatie van zacht glooiende oevers en een grote ondiepe zone in en rond het meer.
In deze ondiepe zone zal zich een rietmoeras ontwikkelen, waar vogels zoals roerdomp, woudaap, bruine kiekendief en blauwborst zich thuisvoelen. Het rietmoeras wordt doorsneden door een netwerk van grachten en ondiep open water. Dit zijn ideale paaiplaatsen voor heel wat vissoorten zoals grote modderkruiper en snoek.
Huidige situatie
Toen in de jaren ’70 de plannen gemaakt werden voor het uitgraven van het Schulensmeer voor de aanleg van de E314, werd er amper rekening gehouden met ecologische waarden.
De oevers werden steil afgegraven. En de zanddepots die werden aangelegd, zijn nu – 40 jaar later – helemaal overgroeid met wilgen.