20190804_0121 - Diest - Webbekomsbroek -

Welkom in de Demerdelta
Werken aan natuur, water en beleving

Zoals de laatste dagen reeds aangekondigd heeft de VZW Bescherm bomen en natuur uit Brugge de VMM, bouwheer van de geplande werken, gedagvaard in kortgeding.

Dit om de geplande natuurherstelwerken rond het Schulensmeer binnen het Life Delta-project voorlopig stil te leggen. Wij betreuren dit ten zeerste en zien ons omwille van deze procedure genoodzaakt de aannemer de werken nog niet te laten aanvatten op aanstaande maandag 10 augustus.

Van zodra er een uitspraak is in deze zaak zullen we verder communiceren. Deze uitspraak wordt reeds volgende week verwacht.  

 

Life DELTA nodigt uit !!
 

Vrijdag 24 juni om 14u

Opening nieuw familiebelevingspad in het Schulensbroek

De werken van het Europese project Life DELTA voor natuurherstel en aanleg van recreatieve elementen in het Schulensbroek zijn intussen weer een heel eind gevorderd.

Hoog tijd om eens een kijkje te gaan nemen!

Daarom organiseert het projectteam een publieksmoment met toelichting rond de werken voor natuurherstel en de aanleg van het nieuwe (rolwagenvriendelijke) familiebelevingspad en het kinderavonturenpad.

Bij dit alles kan men genieten van een drankje

 

In aanwezigheid van onze burgemeesters, zal het familiebelevingspad geopend worden. 

Op het kijkplatform boven het bezoekerscentrum, met uitstekend zicht op de gerealiseerde werken, krijg je vervolgens uitleg van VMM.

Via een wandeling kan je het nieuwe belevingspad en de ingerichte paaivijvers aan de noordwestzijde van het Schulensmeer verkennen.

Hartelijk welkom!!

Afspraak: Vrijdag 24 juni om 14u op de weide aan het Bezoekerscentrum het Schulensmeer ('t Vloot) 

Kinderavonturenpad   & De werken aan het rietmoeras

RietmoerasC1.jpg
Avonturenpad.jpg

NATUURHERSTEL IN DE DEMERDELTA

De natuurwaarden in de Demerdelta worden al vele jaren beschermd door de partners van het Life Delta project. Zo stelt Natuurpunt sinds 30 jaar in het Schulensbroek de natuur veilig en beheert ANB met zorg het gebied Webbekomsbroek-Borchbeemden. VMM als waterbeheerder zorgt daarbij voor de ideale waterpeilen om deze natuurwaarden maximaal tot zijn recht te laten komen, terwijl het RLHV ons wandelplezier garandeert.

Stap voor stap bouwden ze het gebied met zijn typische open weidelandschappen uit tot wat het nu is. Met het Europese Life project maken we nu een nieuwe mijlpaal mogelijk voor een gedaanteverwisseling waarbij de natuur haar potentieel ten volle kan tonen aan de toekomstige generaties!

Update maart-april 2022

 

Werken voor aanleg rietmoeras rond het Schulensmeer hervat

 

-> Na een lange onderbreking ten gevolge van de overstromingen in zomer en najaar heeft de aannemer de afwerking van de werken voor de aanleg van het rietmoeras aan de zuidzijde van het Schulensmeer hervat

 

-> In februari startte VMM  met de werken voor het herstel van de waterhuishouding in het Schulensbroek. Het terrein werd reeds voorbereid dmv kapwerken en de voorziene aanplanten werden uitgevoerd. In een volgende fase volgen dit jaar de grondwerken aan de waterlopen.

-> In de noord west zone van het Schulensmeer werd het kinderavonturenpad afgewerkt en geopend en ingespeeld door een klasje van de basisschool van Linkhout. Ook werden de voorbereidende kapwerken aan de vispaaivijvers afgerond. De grondwerken en de voltooiing van het belevingspad zijn voorzien vanaf april.

Natuurpunt en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren werken er aan de ecologische herinrichting van vispaaivijvers en de aanleg van een rolwagenvriendelijk familiebelevingspad. Daarnaast komt er een kinderavonturenpad en plankenpad in de natte westelijke zone 

Kijk hier voor meer details

Benieuwd naar de geplande werken in en rond het Schulensmeer?

Wil je op de hoogte blijven van de stand van zaken van de werken?

Voor verdere info rond het project kan je ook terecht aan het infopunt bij het bezoekerscentrum aan het Schulensmeer. Op de 2 infozuilen die we daar plaatsten, vind je allerlei achtergrondinformatie.

Op één van de panelen zal je ook telkens terecht kunnen voor updates rond de werfinfo!

> Klik hier voor de infopanelen van ons infopunt

Bekijk ook hier ons 2de filmpje rond

Biodiversiteit in de DemerDelta

Radio2 vroeg expert Prof. Dr. Jan Colpaert van de Universiteit van Hasselt om zijn mening over het project.

"Het is toegespitst op soorten, maar het gaat verder dan dat. Je gaat het hele gebied herstellen, dat gaat ook impact hebben op de waterhuishouding en klimaateffecten."

 

Wil je zijn visie horen, beluister dan het volledige interview hier

Radio2.png
UHass.png
 

VERHAAL

In de Demerdelta komen verschillende beken uit Limburg en Vlaams-Brabant samen. Tussen Diest, Halen, Lummen en Herk-de-Stad vormen ze een eeuwenoud en weids overstromingslandschap. Met het project Life Delta, gefinancierd door de Europese Unie, willen we de natuur in dat landschap in al zijn glorie herstellen. 

roerdomp_francois_van_bauwel.jpg
Nieuw leefgebied voor bedreigde dieren

Zeldzame vogels en vissen krijgen nieuw leefgebied in de Demerdelta. Daar zal grootschalig herstel van graslanden, moerassen en waterlopen voor zorgen. 

> Hier lees je hoe we dat natuurherstel aanpakken.

rs48236_natte_zomerweiden_2008_schulensb
Minder wateroverlast én droogte

De Demerdelta is als een spons die water vasthoudt en laat indringen in de bodem. Zo wordt heel de regio tegen overstromingen én droogte beschermd.

> Natuur biedt beveiliging tegen waterproblemen

schulensbroek_vilda_edited.jpg
Herstel van een eeuwenoud landschap

De Demerdelta is van oudsher een uniek en weids overstromingslandschap. Het rechttrekken van beken, houtproductie en zanddepots verstoorden dat karakter.

> Hoe zal LIFE Delta het landschap in ere herstellen?

 
 
Schulensmeer 11.tif
Wim Dirckx4_5658.jpg

ONTDEK DE DEMERDELTA

Er valt heel wat te beleven in de Demerdelta. Je kan er wandelen, fietsen, vissen en watersporten. Neem deel aan de geleide wandelingen georganiseerd of de avonturenkampen in de zomer. En ondertussen kan je ontdekken hoe de werken vorderen om het gebied te herstellen.

     > Ga op stap in de Demerdelta

Visser_Regionaal Landschap Haspengouw en
 
 

CONTACT

Vragen

Voor al je vragen, opmerkingen of suggesties: +3213556381 of vul onderstaand formulier in

Dank je voor je boodschap

Adres

Bezoekerscentrum Schulensmeer

Demerstraat 60
3560 Lummen

Bezoekerscentrum Webbekomsbroek

Omer Vanaudenhovelaan 48
3290 Diest

PARTNERS

Het Europees project LIFE DELTA vindt plaats in de natuurgebieden Schulensbroek en Webbekomsbroek
-Borchbeemden. Natuurpunt werkt er samen met projectpartners Agentschap voor Natuur en Bos, Vlaamse Milieumaatschappij en Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren aan de uitbouw en het herstel van Europees beschermde habitats en soorten.

logo_Natuurpunt.jpg
Vlaanderen is natuur_1.png
Logo_VOL_Vlaanderen_is_milieu.png
RLHV_Logo2018_vierkantmettekst.jpg