
Werken in Webbekomsbroek in volle gang
September 2022
De werken in het Webbekomsbroek zijn momenteel volop aan de gang.
VMM werkt aan een hogere zomergrondwaterstand door een vernatuurlijking van de Grote Leigracht en het dempen van kleine afwateringsgrachten die vooral kostbaar grondwater afvoerden.
ANB werkt aan het valleiherstel door het beheer- en maaibaar maken van de historische gras- en moeraslanden. Vele van die waardevolle graslanden verruigden met wilg of er werden populieren voor productie aangeplant tussen 1960 en 1990. Deze percelen waren dan ook niet meer te beheren. Na de uitvoering kunnen ze weer gemaaid of begraasd worden als vanouds door plaatselijke landbouwers of kunnen onze aannemers de vele zeldzame planten en dieren meer kansen geven door gericht maaibeheer.
Het einde van deze werken is voorzien tegen eind 2022, afhankelijk van het weer.
Meer uitleg vind je hier:
- Werken beschermen Webbekomsbroek tegen droogte (VMM)
- ANB werken in het Webbekomsbroek (Stad Diest)


NATUURHERSTEL IN DE DEMERDELTA
De natuurwaarden in de Demerdelta worden al vele jaren beschermd door de partners van het Life Delta project. Zo stelt Natuurpunt sinds 30 jaar in het Schulensbroek de natuur veilig en beheert ANB met zorg het gebied Webbekomsbroek-Borchbeemden. VMM als waterbeheerder zorgt daarbij voor de ideale waterpeilen om deze natuurwaarden maximaal tot zijn recht te laten komen, terwijl het RLHV ons wandelplezier garandeert.
Stap voor stap bouwden ze het gebied met zijn typische open weidelandschappen uit tot wat het nu is. Met het Europese Life project maken we nu een nieuwe mijlpaal mogelijk voor een gedaanteverwisseling waarbij de natuur haar potentieel ten volle kan tonen aan de toekomstige generaties!
Update september 2022
Werken voor aanleg rietmoeras rond het Schulensmeer in eindfase
-> Na een afwerkingsfase gedurende deze droge zomer waarbij vooral de zuidzijde van de pijpekop en het grote eiland verder zijn ingericht en van rietaanplant werden voorzien, is de aanleg van het rietmoeras aan het Schulensmeer zo goed als afgerond
-> De aannemer voor VMM vordert intussen gestaag met de grondwerken voor het herstel van de waterhuishouding in het Schulensbroek. Deze zullen nog verder doorlopen gedurende de winterperiode.
-> In de noord west zone van het Schulensmeer werd het kinderavonturenpad met speelheuvel afgewerkt. Het lange knuppelpad met mooi uitzicht aan de westzijde van het meer is intussen een feit. De ecologische inrichting van de vispaaivijvers is afgerond (rietaanplant volgt in de winter). De rustvlonder en bijkomende rolstoelvriendelijke hengelplaats zijn nog voorzien.
-> In de Webbekomsbroek zijn de werken voor herstel natuur en waterhuishouding volop aan de gang (zie ook hoger op deze pagina voor meer details)
Kijk hier voor meer details rond de updates van de werken
Benieuwd naar de geplande werken in en rond het Schulensmeer?
Wil je op de hoogte blijven van de stand van zaken van de werken?
Voor verdere info rond het project kan je ook terecht aan het infopunt bij het bezoekerscentrum aan het Schulensmeer. Op de 2 infozuilen die we daar plaatsten, vind je allerlei achtergrondinformatie.
Op één van de panelen zal je ook telkens terecht kunnen voor updates rond de werfinfo!
> Klik hier voor de infopanelen van ons infopunt
Bekijk ook hier ons 2de filmpje rond
Biodiversiteit in de DemerDelta
Bekijk ook hier ons filmpje rond
Sponswerking in de DemerDelta
Radio2 vroeg expert Prof. Dr. Jan Colpaert van de Universiteit van Hasselt om zijn mening over het project.
"Het is toegespitst op soorten, maar het gaat verder dan dat. Je gaat het hele gebied herstellen, dat gaat ook impact hebben op de waterhuishouding en klimaateffecten."
Wil je zijn visie horen, beluister dan het volledige interview hier


VERHAAL
In de Demerdelta komen verschillende beken uit Limburg en Vlaams-Brabant samen. Tussen Diest, Halen, Lummen en Herk-de-Stad vormen ze een eeuwenoud en weids overstromingslandschap. Met het project Life Delta, gefinancierd door de Europese Unie, willen we de natuur in dat landschap in al zijn glorie herstellen.

Nieuw leefgebied voor bedreigde dieren
Zeldzame vogels en vissen krijgen nieuw leefgebied in de Demerdelta. Daar zal grootschalig herstel van graslanden, moerassen en waterlopen voor zorgen.

Minder wateroverlast én droogte
De Demerdelta is als een spons die water vasthoudt en laat indringen in de bodem. Zo wordt heel de regio tegen overstromingen én droogte beschermd.

Herstel van een eeuwenoud landschap
De Demerdelta is van oudsher een uniek en weids overstromingslandschap. Het rechttrekken van beken, houtproductie en zanddepots verstoorden dat karakter.


ONTDEK DE DEMERDELTA
Er valt heel wat te beleven in de Demerdelta. Je kan er wandelen, fietsen, vissen en watersporten. Neem deel aan de geleide wandelingen georganiseerd of de avonturenkampen in de zomer. En ondertussen kan je ontdekken hoe de werken vorderen om het gebied te herstellen.

NIEUWS
CONTACT
Vragen
Voor al je vragen, opmerkingen of suggesties: +3213556381 of vul onderstaand formulier in
Adres
Bezoekerscentrum Schulensmeer
Demerstraat 60
3560 Lummen
Bezoekerscentrum Webbekomsbroek
Omer Vanaudenhovelaan 48
3290 Diest
PARTNERS
Het Europees project LIFE DELTA vindt plaats in de natuurgebieden Schulensbroek en Webbekomsbroek
-Borchbeemden. Natuurpunt werkt er samen met projectpartners Agentschap voor Natuur en Bos, Vlaamse Milieumaatschappij en Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren aan de uitbouw en het herstel van Europees beschermde habitats en soorten.




